Siti, Sheila On 7 – Dominasi APM 2003

SITI dan Duta (Sheila On 7) bersama trofi kemenangan selepas diumumkan sebagai pemenang Anugerah Planet Muzik 2003, di Kuala Lumpur, baru-baru ini.


Dua artis paling popular Malaysia dan Indonesia ini bukan sahaja menguasai anugerah bersandarkan kepada populariti yang dipilih oleh peminat, tetapi unggul di mata juri profesional yang mengadilinya daripada sudut kualiti kerja album mereka.

APM adalah majlis anugerah yang mempertandingkan bakat dan populariti karyawan seni Malaysia, Indonesia dan Singapura. Ia dianjurkan oleh Mediacorp dan Beyond DDB.

Siti menerima anugerah Penyanyi Wanita Paling Popular dan Penyanyi Wanita Terbaik di majlis yang berlangsung selama tiga jam ini. APM 2003 juga memilih penyanyi berkenaan sebagai penerima Anugerah Khas APM 2003.

Pada 2001 dan 2002 anugerah berkenaan diberikan kepada dua nama besar yang telah lebih 20 tahun berjuang dalam dunia penciptaan dan nyanyian iaitu M. Nasir dan Abiet G. Ade.

Setakat ini Siti merupakan satu-satunya penyanyi yang diberi penghormatan berkenaan kerana kejayaannya dalam usia yang masih muda.

“Saya cukup terharu dengan anugerah ini. Gembira diberi penghargaan ini. Pengalaman tujuh tahun dalam bidang seni masih terlalu baru, banyak yang perlu dibaiki.

“APM memberi saya semangat untuk teruskan segalanya. Tetapi saya masih perlukan tunjuk ajar daripada mereka yang berpengalaman,” katanya.

Ucapan ringkas dan tenang Siti disahut gema “sayang Siti” oleh sebahagian penonton yang memenuhi Stadium Putra, Kompleks Sukan Bukit Jalil tempat berlangsung acara berkenaan.

Sheila On 7 yang diwakili oleh penyanyi utamanya Duta, kekal sebagai Kumpulan Paling Popular selain Album Terbaik dan Dou/Kumpulan Terbaik.

“Anugerah ini bukan bermakna kami yang terbaik di Indonesia. Rezeki namanya. Saya tidak pernah anggap Sheila On 7 itu popular, kerana yang lebih penting bagaimana buat album untuk dinikmati masyarakat,” kata Duta yang tidak ditemani rakan-rakan kumpulannya yang lain ke majlis itu.

Sementara artis kelahiran Singapura tetapi mencipta populariti di Malaysia, Jai, mencatat rekod peribadi apabila menerima dua daripada tiga anugerah khas untuk artis dari negara penganjur utama, Singapura.

Album Biru dan solo Melayu pertamanya, Biru memberi peluang kepada Jai memenangi anugerah Lagu Terbaik Singapura dan Album Terbaik Singapura, tetapi tewas kepada Ramli Sarip untuk anugerah Artis Terbaik Singapura.

Jai juga memenangi kategori Artis Baru Lelaki Terbaik.

Penyanyi muda berbakat besar tempatan, Siti Sarah seperti diramal berjaya membawa pulang Anugerah Artis Baru Wanita Terbaik dalam majlis berkenaan dan Anuar Zain sebagai pemenang Anugerah Artis Lelaki Paling Popular.

APM 2003 menampilkan konsep segar di pentas dengan persembahan hebat artis-artis dari tiga negara. Apabila tiga negara bergabung, sudah tentu hasilnya mereka hanya menampilkan yang terbaik sebagai sumbangan kepada negara masing-masing.

Penganjur nampaknya yakin dengan pilihan mereka untuk menampilkan lebih daripada separuh artis-artis baru tiga negara di pentas untuk acara persembahan.

Banyak yang berpendapat menampilkan semula pasangan dua generasi, Tan Sri SM Salim dan Zainal Abidin di pentas dengan lagu `keramat’ mereka, Satu sebagai pembuka tirai persembahan adalah idea cukup bijak.

Selepas berbelas tahun `Satu’ masih relevan kepada generasi hari ini sehingga nampak benar keserasiannya apabila Siti Nurhaliza, Duta, Tharif dan Zubir turut sama berdendang.

Mungkin bait “bumi yang kupijak, langit yang kujujung, irama rentak lagu, tiada bezanya,” sudah cukup untuk menggambarkan situasi muzik di ketiga negara.

Kita saling memerlukan, bersaing secara sihat dan membangun bersama tekad yang `satu’.

Malaysia, Indonesia dan Singapura bersatu dalam muzik, inilah yang kita mahukan

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s